Jan Modaal


Jan Modaal 1.0

prototype van de gemiddelde werknemer; de werknemer met een modaal inkomen; de gewone man

Semagram (extra betekenisinformatie)


Jan Modaal…

is een fictief persoon

  • [Functie] stelt de gemiddelde werknemer voor
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] beschikt over een modaal inkomen
  • [Bestaansvorm of zijnsorde] is een fictief persoon

    Algemene voorbeelden


    Wallage doelt op de jongste berekeningen van het Centraal Planbureau waaruit blijkt dat uitkeringsgerechtigden met een minimum uitkering er 1,75 (zonder kinderen) tot 2 procent (met kinderen) in koopkracht op achteruitgaan, terwijl Jan Modaal met zijn bruto jaarinkomen van 48.000 gulden er veel minder (0,25 procent, exclusief promoties en periodieke loonsverhogingen) bij inschiet.

    NRC,

    "Ik ben al die onterechte verdachtmakingen beu." Het zal duidelijk zijn, bondsvoorzitter Michel D'Hooghe reageert heftig als we hem confronteren met enkele representatieve reacties van heel wat lezers op het bericht dat er voor Jan Modaal geen kaarten te koop werden gesteld voor België-Nederland. "Jan Modaal of Piet met de Pet kan de interland wél bijwonen. Er zijn via de voetbalclubs en hun erkende supportersverenigingen 11.500 tickets verdeeld."

    De Standaard,

    Nu kiest de rijke patiënt voor een topbehandeling in het buitenland. Jan Modaal blijft achter in Nederland en staat op de wachtlijst van een subtop-ziekenhuis.

    http://www.zorgaanzet.nl/opinie/index.php?id=149,

    Wat zegt het ons dat het inkomen van Jan Modaal er door een maatregel 2% op vooruit gaat? Dat inkomen kan slaan op een handig bijklussende student, een op haar vermogen interende weduwe of een gescheiden moeder met drie kinderen op de basisschool.

    http://www.lijst-pimfortuyn.nl/party.php

    Bij de berekening van de verdiensten van Jan Modaal ging men ervan uit dat hij volgend jaar nog steeds dezelfde baan zou hebben. Tegenwoordig probeert men statistisch rekening te houden met de gevolgen als een x-aantal mensen meer of minder gebruik gaan maken van WAO of WW.

    de Volkskrant,

    Onlangs maakte de Amerikaanse vorser Daniel Johann Goldhagen met zijn boek Hitler's willing executioners nogal wat ophef. Hij stelt dat Jan Modaal in nazi-Duitsland de anti-joodse politiek van Hitler eigenlijk niet afkeurde, maar veeleer stilzwijgend goedkeurde.

    De Standaard,

    Zo'n spiraal van geïnstitutionaliseerd kannibalisme kan alleen maar eindigen in een zwart gat, waarin de kannibalen, bij gebrek aan voldoende weldoorvoede missionarissen, tenslotte elkaar beginnen te verslinden. Daar zijn we in dit land al heel dicht bij; zelfs Jan Modaal met z'n 40-urige werkweek betaalt zich thans scheel om zijn lijntrekkende buurman een modaal inkomen te bezorgen.

    http://www.theovangogh.nl/antisosialistisch%20manifest1.html,

    Jan Modaal bestaat niet. LPF houdt bij het doorrekenen van (fiscale) beleidsmaatregelen rekening met de welstand- en draagkrachtpositie van huishoudens.

    http://www.lijst-pimfortuyn.nl/party.php

    De gemiddelde Rus is 85 procent van zijn inkomen aan voedsel kwijt. De gemiddelde Est moet het maandelijks rooien met de tegenwaarde van 22 dollar. Hij heeft geluk, want in Litouwen moet Jan Modaal met de helft daarvan zien rond te komen, wat weer twee keer zoveel is als de uitkering die een werkloze Albanees maandelijks krijgt.

    NRC,

    Als je niet goed in de markt ligt als politieke partij, moet je naar jezelf laten kijken om te bezien of je door je haar nog 'ns een keertje te laten kammen of door het te verven, of door jezelf een gans andere coupe aan te laten smeren, wat leuker en vlotter over kunt komen op Jan Modaal en Dientje Doorsnee.

    http://www.sgp.nl/Page/sp8/ml1/from_sp_id=146/nctrue/system_id=682/so_id=252/Index.html,

    Genezers die zich chiropractor en osteopaat noemen zijn de jongste jaren bij het publiek ruim bekend geworden. Maar wat in 's hemelsnaam is een manueel geneeskundige? Jan Modaal en de witte boord weten het meestal niet.

    http://home.tvd.be/rc20234/degeyt.htm

    Jan Modaal 1.1

    de gemiddelde man; de doorsneeman

    Betekenisbetrekking


    generalisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Jan Modaal…

    is een fictief persoon

    • [Functie] stelt de gemiddelde man voor
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft eigenschappen die overeenkomen met die van de gemiddelde man
    • [Bestaansvorm of zijnsorde] is een fictief persoon

      Algemene voorbeelden


      De verpakking is stevig en compact, dus handig om mee te nemen zonder dat je bang hoeft te zijn dat hij niet heelhuids aankomt. Het condoom zelf is natter dan nat. Het lijkt of er genoeg glijmiddel op zit om een leger zaadjes uit te roeien. Het omdoen vergt wat meer geduld, maar dat hij zo strak zit schijnt juist erg lekker te zijn. Het zorgt voor meer gevoel, ook omdat het materiaal zeer dun (en toch stevig) is. De maat is goed - Jan Modaal past hem - en er zit een reservoir in.

      http://www.misc.hro.nl/profielen/